Kenapa Perlu Belajar Matematik Tambahan?

Add Math. Fuhh pening!

Adik-adik yang ambil aliran sains sekarang mesti rasa menyesal, kenapa subjek ini wujud. Ada juga yang drop subjek itu untuk SPM nanti. Sebab subjek ini bukan kaleng-kaleng susahnya.

Jadi kenapa subjek ini wujud? Dan kenapa perlu belajar Add Math?

Sebenarnya, subjek ini merupakan asas kepada Matematik semasa di universiti. Sama ada selepas adik-adik melanjutkan pengajian ke asasi, matrikulasi ataupun diploma yang berkaitan dengan sains, semua ada kena mengena dengan Add Math di sekolah. Malahan beberapa jurusan sains di peringkat terbabit meletakkan syarat subjek Matematik lulus dan Add Math mendapat kredit.

Tapi saya taknak ambil sains lepas sekolah …

Yang tu tak menjadi masalah, boleh ketepikan Add Math masa sekolah. Tapi takkan nak biarkan result SPM nanti semua ada A B sekali ada satu G. Tak cantik result kalau dilihat kan.

Lagipun kalau adik-adik berjaya lulus Add Math dan dapat kredit pula, adik-adik dengan senang boleh memilih kursus di universiti. Mahu jadi doktor, Add Math penting. Jadi engineer, apalagi akauntan, semuanya ada Add Math. Nanti kalau family tanya ‘ambil course apa di universiti?’ dengan bangganya adik-adik boleh jawab ‘ambil engineering’. Fuhh bangga parents nanti.

Pelajar yang mengambil subjek Add Math ini dapat mendisiplinkan ilmu. Hah, apa itu? Kita semua tau yang subjek ini susah teramat susah. Oleh itu, cara mengatasi subjek ini dengan banyakkan buat latihan. Dengan banyak membuat latihan, ianya salah satu cara menambah wawasan mengenai ilmu kalkulus, algebra, pembezaan dan pengamiran, dan lain sebagainya. Semakin susah soalan, semakin bergerak otak untuk bekerja lebih kuat, maka semakin bijak minda adik-adik.

Pelik? Ya, tapi benar. Orang yang menghadapi masalah besar, sama ada mereka lari dari masalah itu, ataupun cuba melawan masalah itu sehingga berjaya diatasi. Add Math adalah masalah itu, sama ada adik-adik menyerah ataupun cuba membuat soalan latih tubi sebanyak mungkin.

Kesimpulannya, Add Math ini bukan saje-saje bagi adik-adik fail SPM, tetapi Add Math sebagai jambatan sama ada adik-adik cekal dalam meredah halangan di sekolah ataupun cepat menyerah. Jika berjaya, insyaAllah laluan menuju diploma semakin mudah. InsyaAllah

Published by matematikitumudah

lapar nak mampus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: