Kenapa Gagal dalam Matematik?

Hola, bertemu kembali dalam Matematik Itu Mudah. Terkadang ada soalan dari adik-adik, kenapa masa buat latihan boleh jawab, tapi masa exam terus stuck. Terkadang tak cukup masa, atau lupa cara nak jawab.

Macam ni, sebelum masuk ke rumah, kita dah kenal pasti ada apa di rumah kita. Ada rak kasut di depan pintu, kemudian selepas masuk rumah ada sofa, kerusi, meja. Masuk ke bilik, ada tilam, bantal, almari. Nah seperti itu juga matematik. Sebelum masuk exam, kita dah tau apa je dalam Kertas 1 dan Kertas 2. Kertas 1 ada 40 soalan, Kertas 2 ada 11 soalan di Bahagian A dan 5 soalan di Bahagian B dan wajib jawab 4 soalan sahaja.

Jadi apa sahaja penyebab utama pelajar gagal dalam matematik, menurut pandangan pemerhatian saya?

Pelajar gagal untuk mencongak dan menghafal sifir

Ini penyebab utama bagi saya, di mana pelajar akan membazirkan masa dalam menjawab soalan. Sifir ini bukan setakat ini darab ini jadi itu, tapi penggunaannya juga. Contoh penggunaan dalam soalan mengenai faktor, atau permudahkan pecahan serta penggunaannya dalam Faktor Sepunya Terbesar (FSTB)/Highest Common Factor (HCF).

Bayangkan kalau exam, kemudian adik-adik kerap tekan kalkulator sepanjang soalan, sebenarnya masa itu boleh digunakan untuk mencongak atau soalan-soalan lain yang memerlukan pengiraan rumit.

(psstt, ada tips untuk kenalpasti nombor-nombor mana yang boleh dibahagi dengan 2, 3, 5 dan 9)

Pelajar tidak mengenalpasti bentuk geometri serta sifat asasnya

Terkadang pelajar gagal mengenalpasti apa bentuknya, apa beza segi empat sama dan segi empat tepat (square dan rectangle), segitiga sama kaki dan segitiga sama sisi (isosceles dan equilateral triangle), trapezium dan parallelogram. Begitu juga dengan objek 3 dimensi seperti prisma, silinder, piramid, kon dan sfera.

Dan jika pelajar gagal mengenalpasti, maka bagaimana pelajar menjawab soalan tanpa gambarajah? Silap melakar, pasti cara kerja juga salah dan jawapan akhir pun salah.

Pelajar tidak hafal rumus dan persamaan asas

Ala takyah risau, kan dibagi di depan soalan SPM nanti …

Mesti ramai yang akan berkata seperti itu. Tetapi apakah semua persamaan diberi? Jika diberi sekalipun, apakah pelajar mampu untuk mengenalpasti persamaan apa yang sesuai digunakan? Apalagi kalau isipadu prisma tegak (volume of right prism) menggunakan luas keratan rentas (area of uniform cross section), pelajar pula taktau apa luas keratan rentas itu.

Sayang sekali adik-adik, sebenarnya adik-adik memang tak perlu hafal 100% rumus dan persamaan itu. Namun adik-adik kena faham bagaimana menggunakan rumus dan persamaan yang diberi. Seperti main PUBG (ala korang kan suka main PUBG hehehe …), kalau taktau nak tembak lawan tu bagaimana nak chicken dinner?

Pelajar gagal memperuntuk masa dalam menjawab soalan

Sifir dah hafal. Bentuk geometri dah kenal. Persamaan dan rumus pun dah tau nak guna yang mana satu. Sekali masa exam, tak dapat jawab semua soalan (terutama Kertas 2, ye kan?) Yang ini pun jadi masalah besar, di mana pelajar tak cukup masa.

Nah sebenarnya, ramai pelajar yang taktau apa tips untuk menjawab exam dengan berkesan, iaitu peruntukan masa. Ada soalan yang membolehkan adik-adik menghabiskan masa tak sampai 3 minit, ada yang boleh pakai kalkulator untuk menyemak jawapan akhir, ada yang perlukan jalan kerja dan gambarajah untuk lebih faham soalan.

Ingat adik-adik, Kertas 1 ada 40 soalan dengan 1 jam 15 minit sahaja. Kertas 2 pula ada 16 soalan dengan 11 soalan di Bahagian A dan 5 soalan (jawab 4 soalan je) di Bahagian B selama 2 jam 30 minit. Pergunakan masa dengan berhemah, latih diri dari sekarang

(haa yang ini pun ada tips dari saya juga di sini)

Jadi ingat ye adik-adik, pelajar yang berjaya bukan bererti mereka bijak dan pandai secara zahiriah, namun mereka dapat mengenalpasti kelemahan mereka untuk bangkit semula. Dan jika bermanfaat, boleh like, share dan subscribe kepada kawan-kawan di sekolah.

See ya!

Published by matematikitumudah

lapar nak mampus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: