Kenapa Perlu Belajar Matematik Tambahan?

Add Math. Fuhh pening! Adik-adik yang ambil aliran sains sekarang mesti rasa menyesal, kenapa subjek ini wujud. Ada juga yang drop subjek itu untuk SPM nanti. Sebab subjek ini bukan kaleng-kaleng susahnya. Jadi kenapa subjek ini wujud? Dan kenapa perlu belajar Add Math? Sebenarnya, subjek ini merupakan asas kepada Matematik semasa di universiti. Sama adaContinue reading “Kenapa Perlu Belajar Matematik Tambahan?”

Set Masa untuk SPM Matematik, Bagaimana?

Hola semua. Di postingan sebelum ini saya dah cerita penyebab utama pelajar gagal dalam Matematik. Salah satunya adalah gagal memperuntuk masa. Apalagi kalau dapat soalan susah nak mati, baru sedar tinggi rendah langit kan adik-adik … Jadi, saya nak kongsi bagaimana peruntukan masa untuk Kertas 1 dan Kertas 2 SPM nanti. Dan ini untuk SPMContinue reading “Set Masa untuk SPM Matematik, Bagaimana?”

Kenapa Gagal dalam Matematik?

Hola, bertemu kembali dalam Matematik Itu Mudah. Terkadang ada soalan dari adik-adik, kenapa masa buat latihan boleh jawab, tapi masa exam terus stuck. Terkadang tak cukup masa, atau lupa cara nak jawab. Macam ni, sebelum masuk ke rumah, kita dah kenal pasti ada apa di rumah kita. Ada rak kasut di depan pintu, kemudian selepasContinue reading “Kenapa Gagal dalam Matematik?”

MATEMATIK? BENARKAH IANYA MUDAH?

Matematik itu mudah, namun ramai pelajar yang masih sangkut dalam menjawab soalan-soalan SPM. Sama ada mereka lupa cara-cara menyelesaikan, atau lupa formula dan persamaan. Lebih parah, ada yang sampai lupa apa itu nombor perdana dan sifir-sifir. Oh no … Jadi benarkan matematik itu mudah? Ya. Sangat mudah, seperti permainan. Namun bukan permainan seperti PUBG atauContinue reading “MATEMATIK? BENARKAH IANYA MUDAH?”